Testsúlycsökkentési terv az endomorf testtípusra

A legtöbb egyén a három testtípus egyikébe csoportosítható. Az ektomorfok általában hosszúak és soványak, és nehézségekbe ütköznek vagy izomzavarok. A mesomorfok természetesen izmosak és könnyen nyerik vagy fogynak. Az endomorfok tipikusan körte alakúak, könnyedén tárolják a zsírt és súlyos fogyásuk lehet. Bár az endomorf testtípusra való diétázás lehetetlen feladat lehet, a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő testmozgás segíthet a testsúlycsökkenésnek.

Egészségügyi kockázatok

Az endomorfok általában a felesleges testzsírt hordozzák. A túl sok zsírtartalom, különösen a közepénél, növeli a bizonyos rákos megbetegedések, epehólyag-állapotok, depresszió, szívbetegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, osteoarthritis, zsírmájbetegség és szexuális diszfunkció kialakulásának kockázatát. A fiziológiás kockázatok mellett a testzsír felesleg is károsíthatja önbecsülését. A mindennapos fizikai tevékenységeket is nehéz elvégezni.

A testsúlycsökkenés alapjai

Nem számít, milyen lehet a testtípusod, a sikeres fogyás miatt kevesebb kalóriát kell fogyasztania, mint naponta. Az American Council on Exercise azt javasolja, hogy napi 500 kalóriahiányt hozzunk létre az étrend és a testmozgás segítségével, hogy egy hete zsírt fogyasszon hetente. A Harvard Egészségügyi Levél szerint egy 185 fontos személy körülbelül 356 kalóriát éget óránként, miközben gyalogol a 3,5 mérföldes sebességgel. Ha napi 350 kalóriát éget a gyakorlatban, akkor 150 kalóriával csökkentenie kell az étkezési bevitelét, hogy sikeresen lehessen fogyni egészséges, hetente 1-2 fonttal.

Gyakorlati javaslatok

A kardiovaszkuláris gyakorlat a zsírégetés egyik leghatékonyabb módja. A Centers for Disease Control javasolja, hogy a közepes intenzitású edzés napi 30-60 percet kapjon, ha jelentős mennyiségű súlyt veszít. Ahogyan a fitness szinted javul, próbáld meg néhány rövidebb, nagy intenzitású cardio session-et hozzáadni az anyagcseréhez egy idő után, miután abbahagytad a gyakorlást. Az aerob testmozgás mellett hetente két-három ellenállóképesség is segíthet az anyagcserének növelésében.

Diet Ajánlások

Az endomorfok lassabban metabolizálódnak, mint más testtípusok. Az étkezések típusának és gyakoriságának megváltoztatása segíthet a fogyás növelésében. Ahelyett, hogy minden nap három nagy ételt evett, öt vagy hat kisebb ételt ettél, három-négy óra távolságra. A gyakori ételek és az egészséges táplálék az egész nap folyamán emelik az anyagcserét, miközben megakadályozza az éhségérzetet. Az alma étele lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy hasonló mennyiségű zsetont vagy egy édességet. Sokat cukrozott vagy feldolgozott élelmiszerek helyett egészséges gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket és hüvelyeseket fogyasszon rengeteg sovány fehérje és rostban gazdag szénhidrátból.

figyelmeztetések

Endomorf testtípusként a teste már a túl kalóriát zsírként tárolja. A rendkívül alacsony kalóriatartalmú diéta csökkenti a testsúlycsökkentő képességét, mivel testét éhínségi módra dobják, így a zsír tartalékai megmaradnak. A gyors és könnyű súlycsökkenést igénylő összeomlási étrend rövid távon működhet, de valószínűleg gyorsan visszaszerezheti a súlyt, amint abbahagyja az étrendet – és több testzsír és kevesebb izom lesz, mint amikor te kezdted.