Standard iq tesztek a gyermekek számára

A legtöbb nyugati országban a középiskolák írásban tesztelik a tanulók intelligenciáját néhány éven keresztül. Ezeknek a teszteknek az eredményei meghatározhatják a gyermek által kapott oktatási lehetőséget. Ezért fontos megérteni, hogy mi az IQ teszt, és hogyan számítják ki a pontszámokat.

Vissza a történelemben

A 19. században a fizikai jellemzőket általánosan használták fel a gyermekek intelligenciájának meghatározására, mivel a fizikai rendellenességek alacsonyabb szintű intelligenciát jeleztek. 1905-ben Alfred Binet francia pszichológus kifejlesztette az első általános értelmi tesztet, a Michigan Pszichológia Tanszék szerint. Képes volt megmutatni, hogy a gyerekek intelligenciája a mentális képességek széles körében fennmarad. Például egy olyan gyermek, aki a térbeli érvelésen felülmúlja a munkát, valószínűbb, mint más gyerekek, akik a verbális érvelésen kívül is élvezhetik magukat. Éppen ezért úgy gondolta, hogy a gyermek intelligenciáját egy szám megadásával helyénvaló leírni. Ez a szám ismertté vált az intelligencia hányadosaként (IQ).

Mi a szám?

Az IQ, ahogyan a neve is jelzi, hányados – a gyermek lelki kora elosztva kronológiai életkorával, 100-szal megszorozva, Dennis Garlick szerint az UCLA Pszichológiai Tanszékének. A 100-as IQ értéke pontosan az átlag. Az adott IQ tesztre adott válaszok száma – a nyers pontszám – átlagolják a különböző korú gyermekek számára. Egy adott gyermek nyers pontszámát ezután összehasonlítjuk ezekkel az átlagokkal a gyermek mentális életének meghatározásához. Az IQ teszt számos mentális képességet mér, mint például a folyékony gondolkodás, a térbeli érvelés és a verbális intelligencia.

A számítások

Ha egy adott gyermek nyers pontszámát egy IQ-teszten megegyezik az átlag 12 éves nyers pontszámával, akkor a gyermek 12 éves szellemi életévvel van felruházva. A 10 éves szellemi életkorú IQ 10 éves (12/10) * 100 = 120. Egy 12 éves szellemi életkorú 15 éves IQ (12/15) * 100 = 80. Ezért két gyermek, akiknek azonos nyers pontszámai vannak IQ teszten Nagyon különböző IQ pontszámokkal rendelkezhetnek, ha különböző korúak. E különbségnek az a célja, hogy az azonos korú gyermekekkel csak a viszonylagos intelligencia mértékét hasonlítsa össze, hogy figyelembe vegye azt a tényt, hogy a gyermek abszolút intelligenciája az agy érettségéig körülbelül 16 évesen növekszik.

IQ szint

A University of Maryland Medical Center olyan széles körben használt kategóriákat publikált, amelyek jelentõs szerepet játszanak az IQ pontszámmal. A 70 alá eső IQ-t lelkileg ritka, míg az átlagos tartomány 90 és 110 között van. A 130 vagy több IQ értékűnek tekinthető, míg a 145 és 160 közötti IQ-t nagyon tehetségesnek tartják. A 165-es vagy annál magasabb IQ jelzi a zseniális szintet. A legmagasabb IQ valaha 228 volt, amit Marilyn vos Savant amerikai nő kapott.

Kritika

Az IQ-tesztet egyszerűsített és faji alapon kritizálták. Stephen Jay Gould evolúciós biológus azt állította, hogy az átlagos IQ-k faji egyenlőtlenségei miatt hamis módon támogatja a rasszizmus tudományos megfontolását. Vos Savant asszony azt mondja, hogy az intelligencia sok olyan tényezőt tartalmaz, amelyek a méréshez szükséges erőfeszítésekből feleslegesek.