Milyen hatása van a szülői elvárásoknak a gyerekekre?

A szülői elvárások segítenek gyermeke önbecsülésének érzésében, és ösztönzik az egészséges fejlődést. Ha az elvárások irreálisan magasak – vagy másfelől ridiculously low – a gyermekek személyisége és az önértékelés érzése negatívan hat. Az eredményesség megértése és az egyensúly megtalálása kulcsfontosságú a gyermekek egészséges fejlődésének előmozdításában.

Túl magas

A “Csak egy gyermeket nevelő gyermekeinek örömei és kihívásai” című könyvében Susan Newman pszichológus tárgyalja a gondolkodási folyamatot és az olyan veszélyeket, amelyek a gyermeke irreális elvárásait teremti meg. Newman rámutat arra, hogy sok szülőnek álma és reménye van a gyermeke előtt, még akkor is született – nem rossz dolog önmagában – de ezek az álmok túl nagy és elérhetetlen elvárásokká válhatnak, és a tökéletesség túlhangsúlyozásához vezethetnek . A gyermek érezhetetlennek vagy sikertelennek érezheti magát, ha nem képes eleget tenni ezeknek az elvárásoknak, vagy egyszerűen felhagyhat, és nem is próbálhatja kitűnni.

Túl alacsony

Az olyan szülők gyermeke, akiknek alacsony vagy semmilyen elvárásuk nincs rá, az életében nincs értelme a célnak és az irányoknak. Az Amerikai Pedagógiai Akadémia arra figyelmeztet, hogy a gyermek céljainak és eredményének ösztönzésére van szükség az egészséges önbecsülés kialakítása érdekében. Egy olyan gyermek, akinek kevés várakozása van, lehetetlen motiválni, hogy bármit is elérhessen, és keressen egy másik kortárs vagy egy másik felnőtt számára – aki nem mindig tartja szem előtt a legfontosabb érdekeit -, hogy életét célozza.

Pont jó

Az AAP azt mondja, hogy a gyermekre vonatkozó reális elvárások – amelyek nem túl alacsonyak vagy túl magasak – segítenek neki abban, hogy kompetenciát és egészséges önérzetet alakítson ki. Az egészséges elvárások ösztönzik és lehetővé teszik a gyermek számára, hogy jól tegyen, anélkül, hogy nyomást gyakorolna rá. Ő fejleszti a biztonságot és a bizalmat a szüleivel folytatott kapcsolatokban, és megszerzi a függetlenség és felelősségérzetet. A reális elvárások közé tartozik a hibák elfogadása az út mentén, segítve a gyermeknek, hogy megértse a visszaeséseket, mint az élet normális részét.

Az egyensúly megtalálása

William Sears, a gyermekorvos és a szülők nevelője Kaliforniában azt mondja, hogy a szülőknek meg kell találniuk a gyermek erősségeit, és olyan környezetet kell teremteniük, amely ösztönzi és táplálja ajándékait. Ha várakozásai vannak olyan területen, ahol a gyermeke szakképzett, felkínálja a sikerre, és lehetővé teszi, hogy elvárásai reálisak legyenek. A szülőknek emlékezniük kell arra is, hogy ha a gyermek a valediktori vagy a csillag kosárlabda, akkor nem garantálja a sikerét az egész életében. Az életórák – mint például a felelősség és a munkahelyi etika – gyakran sokkal inkább meghatározzák gyermeke sikereit, mint a jelentési kártyáját, így a gyermekre vonatkozó elvárásoknak ki kell terjedniük a tehetségek és az életképesség egyensúlyára.