Miért száraz a hajam és esik ki?

A legtöbb ember egy teljes, egészséges hajszálat szeretne, és a hajhullás tragikus lehet. A probléma okának felfedezése segíthet a hajvesztés visszafordításában vagy megelőzésében. A száraz haj egy másik nemkívánatos, de gyakori probléma mind a nők, mind a férfiak számára, és hajhulláshoz vezethet. Számos oka lehet, hogy a szőr száraz lehet, vagy elkezd esni.

Szegény hajápolás

A rossz hajápolás száraz vagy ritkuló hajat eredményezhet. Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint a jó hajápoló gyakorlatok, amelyek segítenek a haj egészséges állapotának megőrzésében, a túlzott hő vagy kemény styling termékek elkerülése, a túlzott napsütés elkerülése, a kondicionáló használata minden sampon után, kevésbé samponozás, elkerülve a feszes póni farok vagy zsinórok, Korlátozza a permeket és a hajszínt, és elkerüli a durva fésülést vagy a fogmosást, amikor a haj nedves.

Idősebb kor

Az öregedés folyamata, a genetikával kombinálva, hajhullást okozhat, ami nem lehet megelőzhető. A kopaszodás vagy az alopecia általában több embert érint, mint a nőknél. A Medline Plus szerint a kopaszodás a férfiak körülbelül 25% -át érinti a férfiak életkorának 30 évében és a férfiak mintegy kétharmada 60 éves korában. Az over-the-counter és vényköteles gyógyszerek elérhetők a hajhullás korrigálására vagy megelőzésére. Parókák, hajhosszabbítások és sebészi hajátültetések is rendelkezésre állnak, hogy segítsenek csökkenteni a kopaszodás megjelenését.

Feszültség

Az érzelmi vagy fizikai stressz a Medline Plus szerint 50-75 százalékos hajhullást okozhat. A stressz következtében fellépő hajhullás kanyarokban vagy nagy csomókban eshet. A stresszt a családban elszenvedett halál, súlyos betegség vagy nagy műtét okozhatja. A stressz idõtartama után a szõrnek végül vissza kell növekednie.

Alultápláltság

A tápanyaghiány, a fogyás és az étkezési zavarok, például a bulimia vagy az anorexia száraz hajra vagy hajhullásra vezethet. Az American Academy of Dermatology szerint a fehérje vagy a vas hiánya hajhulláshoz vezethet, és az A-vitamin feleslegének fogyasztása ugyanazt az eredményt eredményezheti. Az alultápláltság következtében fellépő hajhullás és száraz haj helyes étrendjével és kiegészítésével korrigálható a tápanyaghiányok pótlására.

Hormonváltozások

A menopauza vagy a csecsemő után jellemzően előforduló ösztrogénszint csökkenése növelheti a hajhullást. A hormonváltozások következtében kialakuló hajhullásnak ideiglenesnek kell lennie, és a haj rendszerint a Medline Plus szerint 6 hónapon át két évig normális szőrnövekedési mintát folytat.

Bizonyos betegségek jelenléte befolyásolhatja a haj növekedését és a textúrát. A hipotireózis egy olyan egészségügyi állapot, amely száraz hajat és hajhullást okozhat. A hajhulláshoz vezető egyéb betegségek közé tartoznak a lupus, a szifilisz, a fejbőr gyűrűhéja, bizonyos típusú daganatok és a rák kezelésére szolgáló sugárterápia. Bizonyos gyógyszerek szedése szintén hozzájárulhat a hajhulláshoz.

Egészségi állapot