Miért nem szedheti a levoxilt vitaminokkal?

A Levoxyl a generikus gyógyszer levotiroxin márkaneve. A Levothyroxine egy szintetikus thioid hormon, amelyet a hypothyreosis kezelésére írtak fel. Számos gyógyszer, kiegészítés és étel van, amely zavarja a levotiroxin felszívódását, ezért beszélje meg orvosával az étrendjét és a kiegészítő étrendet.

Kalcium

Mivel a pajzsmirigyhormon megváltozott szintje csontvesztést okozhat, és növelheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát, sok olyan beteg, aki levotiroxint szed, kalcium-kiegészítőket is szed. A kalcium gátolja a levotiroxin felszívódását, és a levotiroxinnal külön-külön legalább négy órát kell alkalmazni. Egy 2004-es felmérésben, amelyet az “Internetes folyóirat a fejlett nevelési gyakorlatról” publikált, a levothyroxin és a kalcium-kiegészítők mindkét betegének több mint 80 százaléka beszámolt arról, hogy négy órán belül elviszi őket, ami a levotiroxin elégtelen vagy egyenetlen felszívódásához vezethet . A kalciumot tartalmazó antacideket legalább négy órával a levotiroxin dózisoktól elkülönítve kell venni.

Vas

A kalciumhoz hasonlóan a vas kötődik a pajzsmirigyhormonokhoz vagy a levotiroxinhoz, ami oldhatatlan vegyületet hoz létre, amely megakadályozza a hormonok megfelelő felszívódását és hipotireózist eredményezhet. A legtöbb vitaminos táplálék tartalmaz vasat, amelyet vas-szulfátként lehet felsorolni. A DailyMed szerint legalább négy órával a levotiroxin bevétele előtt vagy után készítsen vasat vagy vasat tartalmazó kiegészítők.

Magnézium

A magnézium szintén befolyásolja a levotiroxin felszívódását, és legalább négy órával a gyógyszer bevétele előtt vagy után kell bevenni. A legtöbb multivitamin tartalmaz magnéziumot, de meglepődhet, hogy megtalálja a magnéziumot az antacidáiban vagy a hashajtókban. Ellenőrizze az Ön által szedett kiegészítők címkéit, és mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát – még az antacidákat és a hashajtókat is.

élelmiszerek

A levotiroxint befolyásoló kiegészítők figyelemmel kísérése mellett tisztában kell lenni azzal is, hogy bizonyos élelmiszerek megzavarják a felszívódását. Nem szabad olyan szójaolajat, tofuot és más ételeket tartalmazni, amelyek két vagy három órával a levotiroxint szednek. El kell kerülni a diókat, a gyapotmag-ételt és a magas rosttartalmú ételeket is.