Mi történik, ha magas neutrofilje van?

A neutrofilek egyfajta fehérvérsejtek, amelyeket a szervezet a fertőzések leküzdésére használ. A magas neutrofil szinteket gyakran fertőzés okozza, de más egészségügyi állapotok és bizonyos gyógyszerek is okozhatják őket. A fizikai vagy mentális stressz, sőt a dohányzás szintén növelheti a neutrofil szintet. Míg a magas neutrophil szint általában nem jelent súlyos problémát, ellenőrizze orvosával, ha azt mondják, hogy magas neutrofil szintje van vagy számít.

Tipikus lépések a magas neutrofil szintek után

A nagy neutrophilszintű izolált eseteket általában ártalmatlannak tekintik. A legtöbb esetben a szintek önmagukban visszatérnek a normális szintre, és nem igényelnek semmilyen kezelést. Annak érdekében, hogy a neutrofil szintjei visszatértek a normális szintre, nagyon valószínű, hogy orvosa javasolni fogja, hogy végezzenek vérvizsgálatot.

Beszéljen orvossal

Ha a neutrofil szintje magas, orvosa valószínűleg fel fog kérdezni a kórtörténetét. Mindenképpen mondd el neki az Ön által szedett gyógyszerekről. A szteroidok különösen nagy valószínűséggel növelik neutrofil szintjét. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha nemrég beteg volt, vagy ha bármilyen más testi vagy szellemi stressz hatással volt rájuk. A vérvizsgálat reggelén még egy fárasztó beavatkozás is megnövelheti a neutrofil szintjét. Terhesség vagy fertőzés vagy bármilyen fizikai sérülés esetén a neutrofil szint is növelhető. Ha dohányzik, orvosa valószínűleg arra ösztönzi Önt, hogy hagyja abba.

További tesztek

Ha az utánkövető vérvizsgálat továbbra is emelkedett neutrofileket mutat, vagy ha az orvosa gyanítja, hogy az alapbetegség magas neutrofil szintet okozhat, további teszteket ajánlhat annak érdekében, hogy jobban megértse, miért nő a neutrofil szintje. Különböző fertőzésekre, gyulladásos állapotokra és bizonyos rákos megbetegedésekre különféle vérvizsgálatok rendelhetők.

A magas neutrofilek monitorozása és kezelése

Ha olyan állapotot diagnosztizál, amely magas neutrofil szintet eredményez, az állapotfüggéstől függően ezeknek a betegségeknek a kezelését kell előírni. Ha a neutrofil szintjei továbbra is magasak maradnak nyilvánvaló ok nélkül, orvosa valószínűleg javasolja, hogy rendszeres vérvizsgálatot végezzenek a neutrofilszint ellenőrzésére.