Mi a táplálkozási különbség a hántolt és szeletelt szezámmagok között?

Nem meglepő, hogy a legtöbb amerikai szezámmag terményét a sütőipar használja – az ízletes magok jól ismerik a kenyeret, tekercseket, kenyérdarabokat, kekszet és kekszet. Annak ellenére, hogy gyakran ízletes körettel kezelik őket, a szezámmag kiváló egészséges telítetlen zsír-, táplálkozási és számos fontos vitamin és ásványi anyag. Amikor bizonyos tápanyagokról van szó, az egész szezámmag, vagy azok, amelyek megtartják világosbarna bőrüket, enyhén táplálóbbak, mint a hullámos fajta.

A szezámmag hihetetlenül apró – ez körülbelül 1000-et vesz igénybe, hogy egy adagot adagoljon. A kalóriák és az alapvető tápanyagok tekintetében a teljes szezámmag a táplálkozási szempontból összehasonlítható a hullámos szezámmag maggal: körülbelül 160 kalóriát, 13,6 gramm leginkább telítetlen zsírt, 4,8 gramm fehérjét és 7,3 gramm szénhidrátot kap egy 1 uncia Vagy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint.

Hogy a hajótesteket eltávolították vagy sértetlenek maradtak-e, a szezámmag jó tápanyagforrás. Az egész szezámmag némileg jobb forrása az oldhatatlan rostnak, mivel a hajótestükben korpa van, a hullámos szezámmag ugyanolyan mennyiségű teljes diétás szálat szolgáltat. Az egész szárított szezámmag és a csupasz szárított mag mindegyike alig több mint 3 gramm étkezési rostot kínál 1 uncia adagban.

Ha növelni kívánja a kalcium vagy a vas bevitelét, az egész szezámmag egy sokkal jobb lehetőség, mint a hántolt. Közel 280 milligramm kalciumot és 4 milligramm vasat kapsz az egész aszalt szezámmagból egy adagban, míg a hullámos szárított szezámmag adagja kevesebb mint 20 milligramm kalciumot és csak 1,8 milligramm vasat szolgáltat. Mindkét fajta jó cinkforrás, foszfor és magnézium.

A szezámmag fontos B-vitamin-forrás, különösen tiamin, B-6 vitamin, niacin és fólia. Bár a teljes szezámmag magassága enyhén magasabb a tiaminban és a B-6-vitaminban, mint a hántolt magok, a szezámmagban levő nárcukornák niacin és fólia némileg magasabbak. Továbbá E-vitamint is megkapja a hullámos magvakból, mint az egész magvakból – a hántolt szezámmag egyszeletnyi adagja csaknem 7-szer annyi E-vitamint tartalmaz, mint az egész vetőmagot.

A hajótesttel vagy anélkül a szezámmag kiváló antioxidáns és polifenolforrás, beleértve a lignánokat is. A növényi lignánokban gazdag táplálkozás a szívbetegség kockázatának csökkenésével jár, és segíthet megvédeni bizonyos hormonokkal kapcsolatos rákokat a Linus Pauling Intézet szerint. Az Élelmiszertudományi és Táplálkozási Kritikus Véleményekben 2007-ben közzétett átfogó áttekintés megállapítja, hogy a szezám lignánok szintén elősegítik az egészséges koleszterinszintet, és segítenek megakadályozni a magas vérnyomást.

Alapérték

Élelmi rost

Ásványok

Vitaminok

A fitonutriensek