Mi a baj, ha a foszfor alacsony vagy magas?

A foszfor fontos tápláló tápanyag, melyet a csontok és sejtek koncentrálnak. A vesék a szervezet foszfor egyensúlyának elsődleges szabályozói, de sok orvosi körülmény befolyásolhatja a foszfor szintjét. Az abnormálisan magas vagy alacsony szintek komoly anyagi problémákhoz vezethetnek.

A foszfor a véráramban foszfát vagy PO4 formában kering, ami a laboratóriumban mért anyag, amikor ellenőrizni kell a foszforszintet. Habár a foszfor és foszfát kifejezések technikailag nem szinonimak, azokat gyakran felcserélhető módon használják. A foszfát normál tartománya a felnőttek körében körülbelül 2,4-4,1 milligramm / deciliter vér, a normál tartomány egy kissé eltérhet egy klinikai laboratóriumból a másikba. Az alacsony vérfoszfátszint hipofoszfatémának nevezik, az emelkedett szintet hiperfoszfatémának nevezik.

A foszforszintje csökkenhet, ha az étkezési bevitele nem megfelelő vagy a bélfoszfor felszívódása zavart okoz. Mivel sok étel tartalmaz foszfort, az étrendi elégtelenség nem gyakori, kivéve, ha súlyosan alultáplált. A tartós hányás és hasmenés befolyásolhatja a foszfor felszívódását, ami potenciálisan hiányhoz vezethet. Az alumínium az emésztőrendszerében foszfort köti össze, megakadályozva annak felszívódását, ezért az alumíniumtartalmú antacidok gyakori alkalmazása szintén hiányt okozhat.

A D-vitamin megkönnyíti a foszfor és a kalcium bélfelszívódását, és elősegíti a foszfor megőrzését a vesékben, megelőzve a vizelet túlzott elvesztését. Ha D-vitamin-hiánya van, másodlagos foszfor-hiány léphet fel. Ezzel szemben, ha túl sok D-vitamint vesz fel, akkor hiperfoszfatémia alakulhat ki.

A vesék általában megszabadulnak a felesleges étkezési foszforból. Bármely vesebetegség, amely jelentősen befolyásolja a vizeletben a foszfor kiválasztását, hiperfoszfatémához vezethet. Ha veseátültetése van, akkor a gyógyszeradagok, amelyeket a donor szerv elutasításának megakadályozása érdekében okozhat, felesleges húgyúti foszforveszteséget okozhat, ami potenciálisan hiányhoz vezethet.

A mellékpajzsmirigyek az apró endokrin szervek, amelyek a pajzsmirigy mögött helyezkednek el. Parathyroid hormont termelnek, vagy PTH-t, amely a csontjain és a veséjén keresztül hat a vér kalciumszintjének növelésére. A kalcium és a foszfor metabolizmusa szorosan összefonódik egy yin-yang kapcsolattal. Amint kalciumszintje emelkedik a PTH válaszra, a foszfor szintje csökken. A PTH túltermelése vagy a hyperparathyreoidizmus általában rendellenes mértékű foszforszintet eredményez. Ezzel szemben az alacsony PTH-termelés vagy a hypoparathyreoidizmus emelkedett foszforszintet eredményez.

A vér savassága vagy lúgossága befolyásolja a foszfor szintjét. A vér túlságosan savasodását okozó egészségügyi állapotok hiperfoszfatémához vezethetnek. Ha a vér lúgosá válik, a foszfor szintje abnormálisan alacsony szintre eshet.

Normál tartomány

Étrend és felszívódás

D-vitamin

Vesebetegség

Parathyroid Hormone egyensúlytalanság

Vér pH