Mellékhatások a mangán kiegészítők

A mangán nyomelem ásvány, ami azt jelenti, hogy nagyon kis mennyiség szükséges az egészséges test fenntartásához. Számos biológiai folyamat szükségessé teszi a mangánt, beleértve a véralvadást, a nemi hormon termelést és a kötőszövetet és a csontképződést. Ha a mangánt nagyon kis dózisban veszik fel, akkor általában biztonságos, bár enyhe mellékhatások jelentkezhetnek. Azonban a napi 11 milligrammnál nagyobb mangán adagok nagyon súlyos mellékhatásokat okozhatnak. E veszély miatt a mangán kiegészítéseket csak orvos felügyelete alatt szabad elvégezni.

Nagy adag mangán súlyos neurológiai mellékhatásokat okozhat, amelyek gyakran hasonlítanak a Parkinson-kór tüneteire. Az izomfájdalom a mangán toxicitás egyik legfontosabb mellékhatása. További lehetséges mellékhatások közé tartozik az izmok merevsége vagy merevsége, egyensúlyhiány vagy koordináció, valamint a mozgások nehezen induló vagy befejezett mozgása, a bradykinesia néven ismert állapot. Kevésbé valószínű mellékhatások közé tartoznak a kimerültség, a lecsúszott testtartás, a beszédzavarok, a nyelési nehézség és a szexuális zavarok. A Linus Pauling Intézet beszámol arról, hogy a magas szintű mangánnak kitett gyermekek negatív hatással vannak az agy működésére és viselkedésére.

Ritka esetekben súlyos allergiás reakciót tapasztalhat a mangánnal szemben. Az allergiás reakció tünetei a viszketés, kiütés vagy csalánkiütés. Súlyos reakciók az arc, az ajkak, a nyelv és a torok duzzadását okozhatják, ami légzési nehézséghez, nehézlégzéshez és köhögéshez vezethet. Ha Ön vagy valaki, akit ismer, tapasztalja ezeket a tüneteket, azonnal hívja a sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokat.

Ha bármilyen gyógyszert szed, van esély arra, hogy a mangán kölcsönhatásba léphessen velük. Beszéljen kezelőorvosával a mangán elkezdése előtt, különösen akkor, ha anticideket, hashajtókat, antibiotikumokat vagy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek reszerpint szed. A University of Maryland Medical Center jelentése szerint ezek a gyógyszerek akadályozhatják a mangán felszívódását. Az antipszichotikumok fokozódhatnak és más mangán mellékhatások is tapasztalhatók.

Krónikus májbetegségben szenvedők, például cirrhosis, sokkal lassabban távolítják el a mangánt a vérből, mint az egészséges májban élő emberek. Ennek eredményeképpen a májbetegségben szenvedők 11 éves korban kisebb mangán adagok bevétele után mellékhatásokat tapasztalhatnak. A vashiány által okozott vérszegénységben szenvedők több mangánt nyelnek el az élelemtől, mint az egészséges emberek, vagyis kisebb adag mangán mellékhatásokat is tapasztalhatnak.

Neurológiai mellékhatások

Allergiás reakció

Kölcsönhatások a gyógyszerekkel

További figyelmeztetések