Kiegészítők hashimoto és fogyás

Megrázza az energiádat, befolyásolja a hangulatot és súlygyarapodást okoz, amit nehéz elveszíteni. A Hashimoto-kór egy autoimmun betegség, amely támadja a pajzsmirigyt, ami a pajzsmirigyhormonok termelésének csökkenéséhez vezet, és a hipotireózis leggyakoribb oka. A pajzsmirigyhormonok szabályozzák az anyagcserét, és ha a szintek alacsonyak, a test kalóriaégetési képességének lelassulása, ami súlygyarapodáshoz vezet. Az egészséges táplálkozás, amely tartalmazza a D vitaminban, a szelénben és a B-12 vitaminban gazdag ételeket, segíthet a betegség jobb kezelésében, a pajzsmirigy működésének javításában és a fogyás elérésében. Forduljon orvosához a kiegészítés szükségességéről.

A testsúlycsökkenés nehéz, de nem lehetetlen a Hashimoto-kórban szenvedők számára. Amint orvosa képes a hormonszintet irányítani a megfelelő gyógyszeres kezeléssel és egészségügyi tervvel, elkezdheti összpontosítani az étrendet a testsúlycsökkenésre, mondja Clara Schneider dietetikus. A Hashimoto-betegség egészséges tápláléka egészséges ételekben, például gyümölcsökben, zöldségekben, babokban, sovány húsokban, mint a baromfi és az omega-3 gazdag ételek, mint a lazac. Ugyanakkor alacsony a hozzáadott zsír és cukor, valamint a gyorsétteremben fogyasztott ételek. Az étkezési lehetőségeken túlmenően a kalória mennyiségének ellenőrzésére is szükség van a testsúlycsökkentés érdekében. Orvosa segíthet meghatározni a kalória igényeit. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb nő biztonságosan fogyaszthatja a testsúlycsökkenést napi 1 200 kalóriára és 1500 kalóriára, a férfiak és az aktív nők pedig napi 1500 kalóriára és 1800 kalóriára.

A D-vitamin hiány és a Hashimoto-kór összefüggésben áll egy 2013-as tanulmányban, melyet az Endokrin gyakorlatban publikáltak. A vizsgálat kutatói szerint a hiány a betegség okaival vagy progressziójával függ össze, de több tanulmányra van szükség. A szervezet képes napi expozícióval D-vitamint előállítani, ami segít Önnek kielégíteni egyes igényeit. De fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint kapjon az ételtől. Jó források közé tartoznak a dúsított nem zsíros tej vagy narancslé, lazac, konzerv tonhal, tojás és dúsított reggeli gabona. A felnőtteknek napi 600-800 nemzetközi egységnyi D-vitaminra van szükségük a jó egészség érdekében. Lehet, hogy fontolóra kell venni a D-vitamin pótlást, ha hiányosak, a diétás Cheryl Harris szerint.

A szelén magas koncentrációban található a pajzsmirigyben, és szükséges pajzsmirigyhormonok előállításához. Azt javasolták, hogy a szelénnel történő kiegészítés segíthet csökkenteni a Hashimoto-ban szenvedő betegek gyógyszereinek szükségességét, és javíthatja a hangulatot és az egészséget is. Az “Európai Thyroid Journal” című 2014-es felülvizsgálati közlemény szerint azonban nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szelén-kiegészítés előnyös-e vagy sem, és több kutatásra van szükség. A felnőtteknek napi 55 mikrogramm szelénre van szükségük, beleértve az olyan ételeket, mint a brazil dió, a sárgaúszójú tonhal, a pulyka, a barna rizs és a tojás az étrendben.

A B-12-vitamin hiánya gyakori a Hashimoto-kórban szenvedő betegeknél, a 2012-es “A mai dietetikus” című cikk szerint. Segít a vörösvérsejtek képződésében és neurológiai funkcióhoz szükséges. A B-12-vitamin hiányának leggyakoribb oka a felszívódás, a véletlen vérszegénység – a B-12-vitamin felszívódásához szükséges belső faktor hiánya és a gyenge bevitel. Ha felszívódik a felszívódás, pótlásra lehet szükség. A felnőtteknek napi 2,4 mikrogramm B-12-vitaminra van szükségük. Jó táplálékforrások közé tartoznak a dúsított reggeli gabonafélék, lazac, tojás és tej.

Diéta Hashimoto számára

D-vitamin és hiányosság

Szelén a pajzsmirigy egészségére

A B-12-vitamin szükségessége