Kerékpár ergométer használata

A NASA első űrállomása, a Skylab, a legmodernebb tudományos felszereléssel felszerelve, kerékpár-ergométerrel együtt. Ez egy számítógéppel vezérelt, precíziós elektronikus kerékpár edző, amely a szervezet munkaterhelési hatékonyságát méri, és lehetővé teszi a légzőszervi és más fiziológiai hatások folyamatos megfigyelését. A kerékpáros ergométer az egyetemeken, a sporttudományi laboratóriumokban, a kerékpár-coachingban, a vizsgaközpontokban és a térben található. A kerékpáros ergométer a testmozgás és a mozgás emberi biomechanikájának tesztelésére és tanulmányozására szolgál.

Fitness értékelés

Egy kerékpáros ergométert használnak az egyén vagy a sportoló alkalmasságának értékelésére. A vizsgázó a kerékpárt a megfigyelő berendezéshez csatlakoztatva vezette. Ez a berendezés a pulzusszámot, az impulzust, az anyagcsere-változásokat és a testmozgás légzőszervi hatásait méri. Ez a fajta vizsgálat használható az általános lakosság, az egyének vagy a különböző fizikai állapotú emberek meghatározott csoportjainak alkalmasságának értékelésére. Egy, a Henning Lohmann által lefolytatott és a “BMC Family Practice” 2010. novemberi számában közzétett egyik tanulmány a 2. típusú cukorbetegek betegségének mérésére és nyomon követésére használt kerékpár-ergométert használta.

Sportolás

Az Elite sportolók és sportközpontok kerékpár ergométereket használnak a programok tervezésekor. Az atléta a kerékpáros ergométert a felügyeleti berendezéshez csatlakoztatja. Ez az oxigéngazdaságot, a laktátküszöböt, az oxigénfogyasztást laktátküszöbön, a maximális laktát egyensúlyi állapotot és a csúcs teljesítményt jelenti a Peak Performance szerint. A fiziológusok gyakorlása ezeket az értékeléseket használja a képzési programok megtervezéséhez és a jövőbeli értékelések markereként.

Ellenőrzött mérés

Az egyéni betegmunka fokozatos változása a fizikai rehabilitáció szabályozásának egyik módja. A páciens lassan növeli a fizikai terhelést szabályozott tempóban, egy kerékpár-ergométerrel működő mérésvezérlő egység segítségével. A Zhihui Wang által vezetett és a “Journal of Neuroengineering and Rehabilitation” című, 2005. júniusi számában megjelent tanulmány szerint a kerékpáros ergométerhez adaptált, hordozható mérési és felügyeleti egységek értékeltek. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kerékpáros ergométerek hordozható mérési egységei hatékonyak az egészségfejlesztésben és a rehabilitációban.

Funkcionális mozgásvizsgálat

A kerékpáros ergométereket neurológiai károsodásban szenvedő betegeknél alkalmazzák a funkcionális mozgási feladatok, például a végtagpozíció érzékelésére. A Journal of Neurologic Physical Therapy 2003-as számában publikált tanulmány 16 betegnek értékelt egy kerékpáros ergomentert, miközben megpróbálta azonosítani, mikor érnek lábukat egy meghatározott célterülethez. A vizsgálat végül a véghelyzet-érzékelési tesztet a kerékpár-ergométer segítségével rendkívül megbízhatónak bizonyult, és feltárta a mozgás és a fázisfüggő helyzetérzékelést.