Ha ketózisban vagy, akkor inkább zsírokat égetsz, mint izomot?

A ketózis akkor jelentkezik, ha a szervezet előnyben részesíti a ketonokat az üzemanyag helyett, a cukrok helyett. Ezt az állapotot nem szabad összetéveszteni a cukorbeteg ketózis vagy keto-acidózissal. A ketonok akkor keletkeznek, amikor a szervezet zsírokat éget a glikogén helyett. A glikogén vagy a cukor a szervezet “kedvelt” üzemanyagaként említi, de a teste ketonokat éget, ha nincs elegendő glikogén az anyagcsere igényeinek kielégítésére. Az étrendi program megkezdése előtt konzultáljon orvosával.

Égő izom

Égő izom előfordulhat, általában, ha a fehérjefogyasztásod nem elég magas, ami bizonyos radikális étrendekkel problémát okozhat. A szervezetnek 10 esszenciális aminosavra van szüksége, és ha nem kapja őket a táplálékba, akkor a testük kiszabadítja az izomszövetet. Ez akkor is előfordulhat, ha általában nem kap elegendő kalóriát, és a szervezet aminosavakat alakít át glikogénré. Ezt a folyamatot de novo glukoneogenezisnek nevezik. A legegyszerűbb módja ennek elkerülésére egyszerűen enni több fehérjét.

A Ketosisban maradt

A ketózisban maradt és az izomvesztés elkerülése érdekében a tápanyagbevitel egyensúlya szükséges. Ha túl sok fehérjét vesz be, például a teljes kalóriabevitel több mint 30-40% -át, a felesleg valószínűleg glikogénré alakul, és a tested már nem lesz ketózisban. Ez azért fordul elő, mert könnyebb szénsavakat égetni, mint ketonokat égetni, és testetek a lehető legkevesebb energiát fogyasztja. Tehát biztosítsd a fehérjebeviteled elegendő, de ne túl sok. A fennmaradó kalóriabevitelnek zsírból kell származnia. És ha aktív vagy, emlékszel, több fehérjére van szükséged, mint az ülő munkatársak, Dr. Peter Lemon szerint a Western Ontario-i Egyetemen.

Kerülje a szénhidrátokat

Amint bármilyen jelentős mennyiségű nemszálas szénhidrátot, például egyszerű cukrot fogyaszt, a szervezet már nem lesz a ketózisban, ami gátolja a ketogén étrend célját, például a késő Dr. Robert Atkins által javasoltakat. Feltéve, hogy intenzív képzésben részesülsz, az edzés után azonnal kis mennyiségű egyszerű cukrot fogyaszthatsz, de ha a zsírégetés a célod, kerüld el az extra kalóriákat, különösen a szénhidrátokat, hacsak nem tudod elkerülni.

Az égő ketonok előnyei

Dr. Anssi H Manninen, az Advanced Research Institute kutatása szerint az alacsony és nagyon alacsony szénhidrát-étrend kissé több izomkímélő, mint más típusú diéták, bár több kutatást kell végezni. Tehát az aktivitás szintjétől, valamint a fehérje, a szénhidrát és a zsír bevitelétől függően elég könnyen és kevesebb izomvesztéssel elégethet ketonokat, mint a többi diétát.