Feszes szalagok

Csakúgy, mint egy gumiszalag, a bőrt úgy tervezték, hogy nyúljon és pattanjon vissza — ha a bőr túl messzire húzódik, akkor megszakad ahelyett, hogy visszahúzódna. Ez a sebészeti szövet kialakulását eredményezi stretch markként. Ezek a piros és lila jelölések lehetnek a súlygyarapodás és / vagy a növekedési roham csúnya emlékeztetése. Bár általában ártalmatlan, néha fájdalmat és viszketést tapasztalhat a stretch jelekkel.

Jelentőség

A húzási jelek jellemzően a bőr növekedését eredményező változások eredménye. A terhesség, a gyors súlygyarapodás vagy a növekedési hajlama túlságosan nyújthatja a bőrt és sztringeket okozhat. A kortikoszteroid krémek vagy tabletták túlcsordulása is hozzájárulhat a stretch marásokhoz. Ezek a szalagok fájdalmat okozhatnak, mivel a bőrt húzzák. Csakúgy, mintha valaki megcsípte volna a bőrét, ez éles fájdalmat okozhat a térségben. A viszketés mellékhatás lehet, mivel a bőr megjavítja magát. Az egészséges bőr helyett kifejlődő sebszövetek általában keményebbek az egészséges bőrnél. Ez megnehezíti a bőr kellemetlenségét, és fájdalmas lehet, ha a ruhája dörzsöli a nyújtást.

Megelőzés

Megakadályozza a húzózisokat az egészséges testtartás fenntartása és a bőr egészséges tartása mellett. Igyáljon sok vizet és tartsa a bőrt nedvesítve. Ez segíthet a fájdalom minimalizálásában, még akkor is, ha a sztrippel jelennek meg. Ne feledje, hogy néhány ember hajlamos tapasztőrészre, ha a családtagok is tapasztalt, akkor nagyobb a kockázata.

Kezelés

Mivel a húzózsinórok összehúzódhatnak a bőrön, a területre csökken a véráramlás, ami fájdalmat okoz. Ennek orvoslására, masszírozni a sérült területet, kakaóvajat vagy E-vitamint tartalmazó bőrlágyító krémet használva ajánlja az “Otthoni orvosok orvosi könyve” című cikket. Kerülje a viszketést vagy szedést a stretch mark alatt minden áron – még akkor is, ha a bőr fájdalmasnak érzi magát. A terület károsodása megnehezítheti a sztrippelést és növelheti a terület fájdalmát. A hűsítő gél, mint például az aloe-gél, vörösszem-pességet és gyulladást okozhat, ha a húzási jelre alkalmazzák.

Szakértői Insight

Dr. Melvin L. Elson, bőrgyógyász és kutató szerint a tretinoin krémet stretch mark kezelésként javasolja a “Home Remedies II. Doktori könyve” szerint. A kezelést azonban egy adott időpontban kell használni. “A legjobb időt a [tretinoin krém] esetében az, amikor a sztrippek újak – ha rózsaszínűek és egy kicsit fájdalmasak – mondta Dr. Elson. “Ha megvárja, míg a jelek fehérvé válnak, akkor a siker mértéke 80 százalékról körülbelül 10 százalékra csökken.

Figyelem

Ha tapintási stádiumot tapasztal, de nem tapasztalt súlygyarapodást vagy hormonváltozást, a Maryland Orvostudományi Egyetem ajánlja, hogy látja orvosát. Ritkán a sztringek egy komolyabb állapot jelei lehetnek, például a Cushing-szindróma, ami azt jelzi, hogy a mellékvesék túlzott hormonokat termelnek.