Búzacsíra és lenmag a zsíros bőrre és aknére

Az olajos bőr és a pattanások problémásak lehetnek minden korosztályban, de inkább a serdülőkorban jelentkeznek. Bár számos különféle over-the-counter és vényköteles gyógyszerek, amelyek enyhítik a pattanások tüneteit, természetes megoldásokat is lehet használni. Ezek közül a hazai jogorvoslatok közül a búzacsíra és a lenmag. Az akne kezelésének hatékonysága azonban vitatható.

Akne Vulgaris

Az akne a gyakori név, amelyet az akne vulgaris néven ismert bőr állapotára használnak. A Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint az akne vulgaris kitörése a pubertás során a legmagasabb, bár számos tényező okozhatja ezt a rendellenességet. A nem-gyulladásos elváltozások a szőrtüszők felső csatorna kóros keratinizációjának, a hormonális ingadozásoknak, a baktériumoknak és az immun-túlérzékenységnek köszönhetők. Az így létrejött elváltozások enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Antibakteriális gyógyszerekkel és más gyógyszeres kezeléssel kezelhetők.

Lenmagolaj

Egy másik természetes akne kezelés az alfa-linolénsav, amely egyfajta omega-3 zsírsav található a növényeknél. A lenmagolaj az alfa-linolénsav gazdag forrása. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint az alfa-linolénsav gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, ami segít csökkenteni a pattanások gyulladását. A lenmagolaj vagy a lenmagolajat tartalmazó táplálék bevitelével az alkalmazott alfa-linolénsav előnyös lehet pattanások kitörésének kezelésében, különösen ha gyulladásos akne.

Búzacsíra

A búzacsíra jó szelénforrás, nyomelem ásványi anyag, amely segít a szervezetnek bizonyos funkciók elvégzésében, például antioxidáns enzimek termelő sejtproteinek előállításában, amelyek védik a sejteket a sérüléstől. A szelént gyakran használják különféle természetes over-the-counter akne-jogorvoslatban. Egy 1984-es tanulmány, melyet a svéd “Acta Derm Venereol” orvosi folyóirat publikál, megállapította, hogy a szelén kedvező hatással van az akne kezelésére. A búzacsíra hozzáadásával a diéta növelheti a szelén bevitelét, ami csökkentheti az akne kitörésének káros hatásait.

A szelénre vonatkozó figyelmeztetés

A szelén azonban negatív mellékhatásokkal járhat, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Az Amerikai Dermatológiai Akadémia figyelmeztet arra, hogy túl sok szelén felvétele sokféle egészségügyi problémát eredményezhet, beleértve a gyomor-problémákat, kiütéseket, pikkelyes és viszkető bőrt, émelygést és szédülést. Ez a figyelmeztetés azonban elsősorban a szelén kiegészítőkre vonatkozik. Nagy mennyiségű búzacsírát kell enni ahhoz, hogy elegendő szelént fogyasszon veszélyesnek. Ha ilyen tüneteket tapasztal, és úgy gondolja, hogy szelénmérgezéssel szenved, fontos, hogy azonnal találkozzon orvosával.