Az elhízás története a világon

Az elhízást világméretű egészségi problémaként jelölték meg csak néhány évtizedig, és 1980 óta az egész világon elterjedt betegség megduplázódott. Az Egészségügyi Világszervezet az elhízást a testtömegindex szerint határozza meg, amely a kilogrammban mért súlya és a magassága négyzetméterenként oszlik meg. A felnőttek körülbelül 13 százaléka a világon 30 vagy annál nagyobb testsúlygyarapodást jelent, ami az elhízás kategóriájaként határozza meg. Az elhízás súlyos egészségi állapotok – például magas vérnyomás és koleszterin, 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség, Agyvérzés, epehólyagbetegség és légzési problémák, valamint egyes rákos megbetegedések. Megérteni, hogy az elhízás ilyen világméretű megbetegedéssé vált, segít a döntéshozóknak megtalálni a közegészségügy javításának módjait.

Az emberiség az élelmiszerek szűkösségével és potenciális éhezésével foglalkozott a legtöbb esetben a földön. A civilizáció nagy részében túlsúlyos vagy elhízott volt, mint a jólét és a jólét szimbóluma. Csak a 18. században fejlődő országok, és az élelmiszerek könnyebben elérhetővé váltak a népesség egésze súlyának növekedésével. Először is, az élelmiszer nagyobb elérhetősége erősebb, egészségesebb lakosságot hozott létre. De a múlt században teljesen felmerült egészségügyi probléma. Például az Egyesült Államokban az 1930-as években az életbiztosítók megkezdték a potenciális ügyfeleknek a testtömegre való átvizsgálását, és az 1950-es években az orvosok nyíltan összekapcsolták az elhízás növekvő arányát és a szívbetegségek diagnózisának ezt követő növekedését. A 2000-es évekig azonban túlsúlyos vagy elhízott emberek száma nagyobb volt, mint azoknál, akik alulsúlyoztak.

Az Egyesült Államok elhízási tendenciája tulajdonképpen a 20. század elején keletkezett, amely során kiderült, hogy a gyenge gyermekek egészségi állapota hatalmas mértékben javult, amikor az alultápláltságukat korrigálták, mivel hozzáférést biztosítottak több kalóriához, nevezetesen olcsó cukrokból és zsírokból. A munkásosztály számára nyújtott alacsony költségű élelmiszerek javították az általános ipari és a későbbi gazdasági termelékenységet: a fejlettebb ipari technológia olyan módszereket teremtett, amelyekben az olcsó, magas kalóriatartalmú élelmiszerek előállítása még könnyebbé vált. Ez kapcsolódott az olyan technológia kifejlesztéséhez, amely az életet sokkal inkább ülőképessé tette – például autók, mosogatógépek és mosógépek -, és olyan helyzetet teremtett, ahol könnyű fogyasztani a túlzott kalóriát. Az Egyesült Államokban az elhízás előfordulása alig változott az 1960-as és 70-es években, de az 1980-as évektől erőteljesen emelkedett. 1980-ban az elhízás mértéke 13,4% volt, de 34,9% -kal emelkedett a 2011 és 2012 közötti időszakra vonatkozó National Health and Nutrition Examination Survey szerint, amelyet az American Medical Association Journal című kiadványában közöltek.

Az elhízás leggyakrabban akkor fordul elő, amikor egy személy következetesen több kalóriát fogyaszt, mint ég, és teste a túlzott energiát zsírként tárolja. Az iparosodott országokban az elhízás okozta ugyanazok a környezeti tényezők egy része most is érintette a fejlődő országokat. A 20. század elején az elhízás többnyire problémát jelentett az első világban Európában és az Egyesült Államokban. 1997-ben azonban az Egészségügyi Világszervezet az elhízást globális járványként ismerte el, mivel az olyan országok, mint Mexikó, Brazília, Kína és Thaiföld, emelkedtek. Az elhízás mind a felsőbb, mind az alacsonyabb társadalmi-gazdasági osztályokat érinti e populációkban. A vidéki környezetben élő emberek csökkentése az egyik oka annak, hogy az elhízás aránya meredeken emelkedett. A városi környezetben élők sokkal kevesebb kalóriát égetnek el, mint kevesebbet sétálnak, kevesebb háztartási munkát végeznek, és ülő munkájuk van. Az embereknek nem kell farmot vagy élelmiszereket gyűjteniük, és a víz már nem kapható, hanem a közművek. Az energiatakarékos, feldolgozott élelmiszerek viszonylag alacsony költséggel állnak rendelkezésre. Ezek az élelmiszerek szintén alacsony tápanyagokat tartalmaznak, ezért nem valószínű, hogy sok országban ugyanabban a háztartásban, mint az elhízott felnőtteknél, alultáplált gyermekeket találnak.

Az elhízás járványa 2008-ban az Amerikai Egyesült Államokban egyedül 147 milliárd dollárt fizetett az egészségügyi kiadásokban, a Centers for Disease Control és Prevention szerint. Az elhízás eseteinek csökkentése érdekében az Egészségügyi Világszervezet arra ösztönzi a kormányokat, hogy segítsék az embereket az elhízás és nagyon súlyos egészségkárosodásainak tudatosításában a nyilvános kampányok és az iskolák révén. Az egyének ösztönzése az egészségesebb választások és a több mozgás ösztönzésére az elhízás csökkentésének egyik módja , De ez az egyszerű stratégia nem mindig praktikus vagy elégséges. Olyan várostervezésre van szükség, amely nagyobb nyilvános teret biztosít a biztonságos fizikai aktivitáshoz és az élelmiszer-termeléshez és -forgalmazáshoz. Az Egészségügyi Világszervezet fenntartja, hogy a kormányok felelőssége a fizikai aktivitás és az egészséges élelmiszerek hozzáférhetőbbé tétele. Az élelmiszeripar segítheti a feldolgozott élelmiszerekben lévő zsír és cukor mennyiségének csökkentését, valamint a fogyasztást ösztönző marketing megfékezését.

A szűkösségnek hosszabb története van, mint az elhízás

Az elhízás történelmi felemelkedése az Egyesült Államokban

Az elhízás világszerte elérhető

Az elhízás tendenciájának visszafordítása