A túl sok kalória hatása

Amerikában minden három felnőttnél több mint két ember túlsúlyos vagy elhízott, a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat szerint. Néhány ember esetében ez a táplálékbevitelektől eltérő, például a hormonális rendellenességektől függ. Mindenki számára ez az az eredmény, hogy túl sok kalóriát vesz fel az élelmiszerből, és nem vezet elég aktív életmódot. Nem csak a felesleges kalóriatartalmú táplálék van a fonton, de túl sok kalóriát fogyasztanak bizonyos forrásokból, ami más egészségügyi problémákat okoz. Ez együttes hatással lehet egy olyan lavina, amely negatív hatással van az általános egészségi állapotára és jólétére. A jó hír az, hogy az átvétel és a szükséges változtatások megtétele hatásosan visszavonja ezeket a hatásokat, vagy megakadályozza, hogy a legtöbb esetben előrelépjenek.

Túl sok általános kalória

A súlygyarapodás nagy hatással van arra, hogy túl sok kalóriát eszik. A szervezetnek elegendő kalóriára van szüksége a működéshez, de ha többet vesz a szervezeténél, akkor a felesleges kalóriákat zsír formájában tárolja. Az extra kalóriákat elsősorban trigliceridek formájában tárolják, amelyek emelkedése esetén veszélyeztetik a szív egészségét. A többi lipidhez hasonlóan túl sok triglicerid gyűlik össze az artériában, növelve az artériák keményebbé, merevé és keskenyebbé válásának kockázatát – az ateroszklerózisnak nevezett állapot. Az artéria falának erősítése fokozza a szívroham vagy a stroke kialakulásának kockázatát. Ha túlsúlyos, akkor a zsírmájbetegség, egyes rákos megbetegedések és a magas vérnyomás kockázata nő. Ez növeli az ízületek nyomását, növelve az osteoarthritis kockázatát. A nyakát körülvevő extra zsír légzési problémákat okozhat, és az alvási apnoéhoz vezethet, olyan állapot, amelynél az alvás közben ideiglenesen leáll.

Túl sok kalória szénhidrátból

Az extra kalóriatípusok szerepet játszanak az egészségre kifejtett hatásokban. A finomított, feldolgozott szénhidrátok túl sok kalóriájának bevétele az Egyesült Államokban gyakori, és saját kockázati tényezőkkel rendelkezik. A hozzáadott cukor a túlzott kalória egyik fő forrása, mint az amerikai diéta finomított szénhidrátja. A hozzáadott cukor bevitel hatása az inzulinérzékenységre még mindig vitatott. Azonban a finomított szénhidrátok túlságosan sok kalóriájának bevétele azt feltételezi, hogy növeli az inzulinrezisztencia kockázatát. A cukor bevitel csökkentése szignifikánsan javítja az inzulinrezisztenciát, a latin-szerű serdülők Los Angelesben végzett vizsgálata szerint. A vizsgálat során 16 éves túlsúlyos nők voltak jelen a 2-es típusú cukorbetegség kockázatával. Az utasítás szerint a tizenévesek csökkentett cukortartalmat csökkentettek és növelték a teljes kiőrlésű gabonák mennyiségét. Ez az étkezési módosítás jobb eredményeket adott a glükóz kontrollhoz, és az eredmények szerint csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A tanulmány 2007 júniusában jelent meg a Metabolic Syndrome and Related Disorders magazinban. A felesleges cukor elősegíti a gyulladást is, ami kulcsfontosságú tényező az ateroszklerózisban. A magas cukorbevitel növeli a szívkoszorúér-betegség kockázatát, a 2002-es Journal of Circulation folyóiratban megjelent American Heart Association nyilatkozat szerint.

Túl sok kalória a telített zsírból

A túlságosan sok kalória transz-zsír és telített zsír formájában történő fogyasztása növeli a teljes koleszterin szintjét a vérben, és különösen az alacsony sűrűségű lipoproteint vagy az LDL-t – a koleszterin káros formáját, annál inkább, mint más étrendi összetevők. Ez azért fontos, mert az emelkedett LDL-szintek jelentős mértékben megnövekedtek a koszorúér-betegség kockázatával – ami az Egyesült Államokban a halálok vezető oka. A CAD akkor fordul elő, amikor a fő véráram, amely a szívét átadja, kemény és keskeny lesz a koleszterin felhalmozódása miatt. Szerkezeti jellemzőik miatt az LDL elősegíti az ateroszklerózist, mint a többi zsírfajta.

A kalóriabevitel csökkentése

Tegyen tudatos erőfeszítéseket annak érdekében, hogy csökkentse a bevitt kalóriák mennyiségét, ha tudod, hogy túl sok ételt eszel. Az egyszerű változások nagy hatással lehetnek az egészségügyi kockázatokra. Teljesen kerülje a transzzsírokat, és helyettesítse a telített zsírokat telítetlen zsírokkal. A telítetlen zsírok jó forrásai közé tartoznak a zsíros halak, a diófélék és a magok, valamint a növényi olajok, például az olajbogyó és a szezám. A gyümölcsben lévő cukor mennyisége természetesen alacsony, és mivel a gyümölcs rostot tartalmaz, csökkenti azt a sebességet, amelyen a cukor belép a véráramba, így sokkal egészségesebb választás az édes ételekből. Ha olyan, mint a legtöbb amerikai, akkor nem kap elég adag gyümölcsöt minden nap. Vegyél gyümölcsöt veled útközben snackként, és tartsd gyümölcsöt a tálak otthonában. Mivel a hozzáadott cukor a tipikus diéta egyik fő forrása a hozzáadott kalóriáknak, ez jó kiindulópont. A visszaszorításnak kedvező eredménye a teljes kalóriabevitel csökkentése. Fókuszáljon az egészségesebb élelmiszer-választék megteremtésére, és élvezheti az egészségügyi előnyöket.