A nash étrend

A nem alkoholtartalmú steatohepatitis, amely nem alkoholos zsírmájbetegség súlyosabb formája, olyan állapot, amelyet a zsírlerakódások, a gyulladás és a máj károsodása jellemez. Az ilyen állapotban lévő embereknek javasoljuk, hogy elveszítsék a túlsúlyt, és többet gyakoroljanak a betegségük progressziójának korlátozására. A táplálkozás szerepet játszhat mind a NASH fejlesztésében és kezelésében, amely az Egyesült Államok lakosságának akár 5 százalékát is érinti, ezért fontos egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend követése.

Dr. Manal F. Abdelmalek a Duke Egyetemen alacsony finomított cukrok, különösen a fruktóz étrendet ajánlja. A “Hepatology” c. Tanulmányában megjelent tanulmány szerint 2010 júniusában a nemcoholos zsírmájbetegségben szenvedő emberek, akik a fruktózt fogyasztották napról napra, előrehaladottabbak voltak a betegségben, mint azok, akik ritkábban fogyasztottak fruktózt. Az Ön által fogyasztott fruktóz mennyiségének korlátozása segíthet a zsírmájbetegség NASH-ból való átalakulásában és a NASH progressziójának lassításában. Fruktóz található cukorral édesített italokban, gyümölcsökben és gyümölcslevekben, valamint számos feldolgozott élelmiszerben.

Az állati termékekben megtalálható diétás koleszterin, például tej, hús, baromfi, tenger gyümölcsei és tojás, szintén szerepet játszhat a NASH fejlesztésében. A táplálék-koleszterin növelheti a NASH-hoz társuló gyulladást egy “Hepatology” című, 2008 augusztusában közzétett állatkísérlet szerint. Ez növelheti a vér koleszterinszintjét is, amely már a májfunkcióban szenvedőknél is magas.

A magas zsírtartalmú diéták bizonyos személyekben NASH-ot indíthatnak el, a 2008-as “Táplálkozás” című cikk szerint. Ez a fajta étkezés teszi valószínűbbé az elhízásodat, ami a NASH másik kockázati tényezője. A NASH-nal rendelkezőknek nem szabad alkoholos italokat inni, mert ez nagyobb hangsúlyt fektet a májra.

Az oxidatív stressz szerepet játszhat a NASH kifejlesztésében, így az antioxidáns fogyasztás növelése előnyös lehet, bár a kutatás az Európai Journal of Medical Research című kiadványban megjelent 2011-es tanulmány szerint előzetes. A NASH-ban szenvedő betegek is alacsony az antioxidánsok vérszintje. A potenciálisan előnyös antioxidánsok közé tartozik a betain, az E-vitamin és a szelén. Bár az étrend-kiegészítők nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, mint az étellel, az antioxidáns-gazdag ételek fogyasztása segíthet növelni a bevitelt. A spenót, a mandula, a földimogyoró és a napraforgómag jó forrásai az E-vitaminnak, és a szelénet garnélarák, tonhal, brazil dió, pulyka, marhahús, tojás vagy spenót fogyaszthatja. A betaine cukorrépa, spenót, brokkoli, kagyló és gabonafélékből származik.

Limit Fruktóz

Limit koleszterin

Korlátozza a zsírt és az alkoholt

Egyéb táplálkozási szempontok