A ketózis állapota segíthet nekem fogyni?

Számos alacsony szénhidrát-diéta a ketózis állapotában rejlik, mivel azt állítják, hogy súlycsökkenést eredményez. Az ötlet az, hogy ha nem eszik elegendő szénhidrátot, hogy energiát használjunk, akkor a testünk inkább az energia zsírégését szünteti meg. Ennek eredményeképpen zsírt és súlyt veszítesz. A ketózis eszméje a súlycsökkenés szempontjából azonban nem működik a valóságban és sok egészségügyi kockázattal jár. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt egy ketózist elősegítő diétába megy.

A ketózis állapota akkor következik be, amikor a vérkeringésbe felszaporodnak a keton testek, amelyek valójában három biokémiai anyag – aceton, acetoecetsav és béta-hidroxi-vajsav. A szervezetnek szénhidrátokra van szüksége ahhoz, hogy teljesen lebontsák a zsírt, ezért a szénhidrátok hiánya az étrendjében ketózishoz vezet. Normális, hogy a szervezet kis mennyiségű ketontestet állít elő, de amikor éhségállapotba kerül, a máj keton testeket termel zsírsavakból, hogy táplálja az alapvető szerveket, mint például az agyat és a szívet. Az aceton felesleg a vizelettel ürül, és a diabéteszben gyakran megtalálható jellegzetes édes lélegzetet termel

Lehetséges, hogy fogyás van a ketózis állapotában, különösen az elején. Ez az állapot csökkentheti az éhségérzetedet, így kevesebbet eszel, ami az alacsony szénhidrát-diéta által előidézett eredmény. A Ketosis akár hányingert is okozhat, ha nem akar enni. Az “American Journal of Clinical Nutrition” című, 2008. májusi tanulmány azonban rámutat arra, hogy nem elegendő bizonyíték támasztja alá azt az elképzelést, hogy a ketonok elnyomják az étvágyat.

A ketózis étrend elején súlycsökkenést okozhat a víz súlycsökkenése miatt. A ketózis hatására a szervezet megszabadul a nátriumtól és több vizeletet enged. Ez napi 100-150 kalóriát veszíthet, csak a ketózis ezen aspektusából. Ez a súly, amelyet valószínűleg visszanyerünk. Sok diéták, amelyek a ketózist eredményezik, nevezetesen az alacsony szénhidráttartalmú étrend, alacsony kalóriát is tartalmaznak, ami súlycsökkenéshez vezethet. Mindazonáltal ez gyakran egy egészségtelenül alacsony kalóriaszám.

Bár a ketózisban fogyni lehet, ez nem ajánlott testének. A ketóz számos mellékhatást okozhat, beleértve a szédülést, rossz leheletet, kiszáradást, székrekedést, fejfájást, gyengeséget és irritációt. Miután hosszabb ideig tart, mint például néhány hét, vesekő és köszvényt okozhat. A ketózis halált okozhat, ha cukorbetegsége van. Ha terhes, a ketózis zavarhatja a baba fejlődését, vagy akár halált is okozhat.

Ketózis áttekintése

Étvágycsökkentés

Fogyás a további tényezőkből

Figyelem