A gfcf étrend mellékhatásai

Az autista gyermekek szülõi úgy érzik, hogy a glutén allergiája – a búzában, az árpában és a rozsban – és a kazeinben, a tejben található fehérjék lehetnek egy darab a puzzle, amely megmagyarázza a rendellenességhez társuló neuro-viselkedési tüneteket. Ezeknek az élelmiszereknek az étrendből való eltávolítása, gluténmentes, kazeinmentes vagy GFCF táplálkozásnak minősül, állítólag javítja az autista tüneteket, bár a klinikai vizsgálatok nem bizonyították a kapcsolatot. Ha figyelembe vesszük a GFCF étrendet, fontos tudni a potenciális mellékhatásokról, beleértve a csontok egészségére, a vas-hiányra és a székrekedésra gyakorolt ​​hatásokat. Az étrend megváltoztatása előtt konzultáljon kezelőorvosával vagy dietetikusával.

A bruttó állóeszköz-felhalmozásról

A GFCF étrend célja, hogy megszüntesse az összes olyan ételt, amely glutént és kazeint tartalmaz. A glutén esetében ez nem jelenti azt, hogy kenyér, gabona, cracker és tésztafélék készültek búzából, árpából vagy rozslisztből. Hot dogok, deli hús, kolbász, zseton, sült krumpli, levesek, édességek, szójaszósz és egyéb csomagolt áruk tartalmazhatnak glutént is. A kazein esetében el kell hagyni a tejet, a sajtot, a joghurtot és minden más olyan élelmiszerterméket, amelyek tejet, például sültet és csokoládét tartalmazhatnak. A bruttó állóeszköz-felhasznált táplálkozás táplálkozási szükségleteinek kielégítése érdekében fontos, hogy az eliminált élelmiszerek egészséges alternatíváit vegyék fel.

Csont egészség

A bruttó állóeszköz-felhasznált élelem egyik lehetséges mellékhatása a csontok egészségére gyakorolt ​​hatása. A tej és tejtermékek az amerikai diéta elsődleges forrása a kalciumnak, a Dietary Supplements Hivatala szerint. A kalcium a csontok egészségének egyik alapvető tápanyaga, és a gyenge bevitel befolyásolhatja a csontok erejét. Az étrendből származó tej eltávolítása növeli a hiány kockázatát. A kalcium igényei 700 milligrammtól 1300 mgig terjednek a gyermekek és a tizenévesek között, és 1000 mg-ról 1200 mg-ra a felnőttek számára. A nem kalászos kalciumforrásokat, például a dúsított narancslevet vagy a szójaterméket, a kalcium-készlet tofuot, a csontokkal vagy kelettel töltött konzerv lazacot szükséges a szükségletek kielégítésére és a csontok egészségének támogatására a GFCF táplálékban.

Vashiány

A búza, az árpa és a rozs a vas forrása, és ezekből a gabonafélékből és az ezekből készült ételből az étrendből a vasveszteség kockázata nő. A vas szükséges a hemoglobin kialakulásához, ami a vörösvérsejtek fehérje, amely oxigént hordoz a szervezetben. A vashiány befolyásolja a megismerést és az immunrendszer egészségét, a gyermekek esetében ez befolyásolhatja a tanulást. Gyermekek és tizenévesek számára a vas igényei 7 mg-tól napi 15 mg-ig terjednek, a felnőttek pedig 8 milligrammtól 18 milligrammig terjednek. A fogamzóképes korú nők – 19 évtől 50 évig – magasabb összegeket igényelnek. Fontos, hogy a hiány elkerülése érdekében alternatív vasforrásokat vonjanak be a GFCF étrendjébe, mint például a hús, a baromfi, a bab és a brokkoli.

Székrekedés

A bruttó állóeszköz-felhalmozás után növekszik a székrekedés veszélye. A szemek fontos forrása a rostnak, ami ömlesztve növeli a székletet és segít normalizálni a bélműködést. A búzában lévő szál, különösen a búzakorpa hatékonyabb a székrekedés enyhítésében, mint a gyümölcsökben és zöldségekben lévő rost, a Harvard School of Public Health szerint. 14 gramm rostot kell fogyasztania minden 1000 kalóriaért. A gyümölcsök és a zöldségek mellett a bab és a gluténmentes szemek, mint például a barna rizs és a quinoa segítenek a napi szál igényeinek kielégítésében a székrekedés javítása vagy megelőzése érdekében.